استارتاپها با شرکتها و سازمانها فرق میکنند، از مدل کسبوکار گرفته تا تیمسازی و حساسیتهایی که برای جذب سرمایه درگیرش هستند. در همین ایران خودمان استارتاپهای زیادی آمدند و رفتند و دیگر اثری از آنها نیست. از طرف دیگر استارتاپهایی هم شکل گرفتند، رشد کردند، جذب سرمایه کردند و امروز آنها را بهعنوان مثالهایی موفق و خاص میشناسیم و از خدماتشان استفاده میکنیم.
فضای چابک استارتاپها، تصمیمگیریهای چابک با خطایی کمتر میطلبد، تصمیمگیریهایی بر اساس تجربه کسانی که مسیرهایی را رفته و مدلهایی را برای حل مسائل معرفی میکنند. تصمیمهای اشتباه لزوما چیز عجیب و غریب و دور از انتظار نیست. مثلا بنیانگذار فرد نامناسبی را به عنوان همتیمی انتخاب میکند یا مثلا در فرآیند جذب سرمایه، سرمایهگذار مناسبی را انتخاب نمیکند.
در این مطلب بررسی میکنیم که برای مدیریت استارتاپ نیاز است از چه مسائلی سردربیاوریم و نسبت به آنها آگاه باشیم و برای هر موضوع چه کتابهایی میتوانند کمکمان کنند.
این مسائل شامل موارد زیر میشود:
1.مدل کسبوکار
2.منابع انسانی
3.مدیریت پروژه
4.بازاریابی
5.مدیریت محصول
6.جذب سرمایه
1.مدل کسبوکار برای استارتاپها
به بیان ساده مدل کسبوکار را میتوان نقشهای ساده شده از یک کسبوکار است. نقشهای که بخشهای مختلف یک کسبوکار و ارتباط بین آن بخشها را نمایش میدهد.مدل کسب و کار شما باید متناسب با نیاز مشتریان باشد و از طرفی بهتر از مدل کسب وکار رقبایتان کار کند.
پیشنهاد میکنیم ابتدا با مطالعه کتاب خلق مدل کسبوکار، 9 بخش اصلی مدل کسبوکارتان را تکمیل کنید و در ادامه با مطالعه کتاب طراحی ارزش پیشنهادی روش شناخت نیاز مشتری را یاد بگیرید و متناسب با خواست مشتری، ارزشهای پیشنهادی جدیدی به مدل کسبوکارتان اضافه کنید. پس از مطالعه این دو کتاب، احتمالا بخواهید از مدلهای کسبوکار جدیدتر سردربیاورید. در این مرحله کتاب مدل کسبوکار اشتراکی را پیشنهاد میکنیم.
2.منابع انسانی و تیمسازی در استارتاپها
- تخصص فرد
- مهارت های نرم soft skills
پیشنهاد می کنیم برای بررسی و صحتسنجی سطح تخصص فرد جدیدی که قرار است استخدام کنید از یک متخصص که به او اعتماد دارید کمک بگیرید.برای صحت سنجی مهارتهای نرم متقاضی پیشنهاد میکنیم طبق مدلی که در کتاب بازیکن تیمی ایدئال مطرح شده است عمل کنید. همچنین کتاب استخدام کارکنان نیز روش نظاممندی ارائه میکند که میتوانید در فرآیند استخدام از آن بهره ببرید.
3.مدیریت پروژه در استارتاپها
اگر به دنبال راهحلی برای مدیریت پروژههای استارتاپی هستید احتمالا مطالعه کتاب مدیریت پروژه برای غیر مدیر پروژه برای شما مفید باشد.
4.بازاریابی در استارتاپها
نکته دیگر این است که برای بازاریابی نیاز به طرح بازاریابی مکتوب دارید اما حواستان باشد که درگیر نوشتن طرحهای مفصل نشوید چون آخرسر اجرا نمیشود و در میز کارتان خاک خواهد خورد. کتابی که در این موضوع به شما کمک میکند کتاب طرح بازاریابی برای کسبوکارهای کوچک است.
4.مدیریت محصول در استارتاپها
کتاب قلاب یاد میدهد که چطور میتوانیم محصول بسازیم که مخاطب را شبانهروز درگیر کند.
4.جذب سرمایه
اگر میخواهید در بازی پیچیده سرمایهگذاری برنده باشید پیشنهاد میکنیم ابتدا کتاب هنر جذب سرمایه برای استارتاپها را بخوانید.