حل خلاقانه مسئله، برگزاری جلسات بارش فکری نیست! قرار نیست وقتی با مسئله‌ای روبرو می‌شویم چند نفر از تیم‌های مختلف را جمع کرده و بخواهیم تا ایده‌های خلاقانه‌ای ارائه کنند و خودمان هم با غرور پای تخته وایت‌برد تک‌تک ایده‌ها را یادداشت کنیم و از یافتن صدها راه‌حل خوشحال شویم. می‌دانیم که در سال ۲۰۲۰ چنین روش‌هایی به‌تنهایی برای حل مسئله جواب نمی‌دهند.

حل خلاقانه مسئله کاری شبیه شعبده بازی نیست.

حل مسئله با کشف مسئله شروع می‌شود، اینکه در ابتدا کشف کنیم مسئله ما دقیقا چیست، چه ابعادی دارد، چه بخش‌های دیگری را می‌تواند درگیر کند، چرا به‌وجود آمده است و سوالات دیگری که بخش‌های مختلف مسئله را شفاف می‌کند، بعد نوبت به یافتن راه‌حل می‌رسد. وقتی صحبت از راه‌حل‌های خلاقانه می‌کنیم یعنی از راه‌حل‌های معمول فاصله بگیریم و به راه‌کارهایی برسیم که در نگاه اول، حتی در نگاه دوم به آسانی دیده نمی‌شوند، راهکارهایی درست که به مسئله‌ای درست در زمانی درست وصل می‌شوند.

زمانی این شیوه تفکر را ویژه افرادی با استعداد خلاقیت، یا مدیرانی با تفکر استراتژیک می‌دیدند، اما امروز می‌دانیم که خلاقیت و نگاهی با رویکرد مکاشفه، یادگرفتنی است و راه و روش خود را دارد.
هنر کشف مسئله و ارائه راهکار خلاقانه، برای مسائل و چالش‌هایی است که هر روز در زندگی شخصی و کاری با آن روبرو می‌شویم.

در این مطلب بررسی می کنیم که برای حل مسائل به روشی خلاقانه نیاز است از مسائلی آگاه باشیم و چه کتاب هایی می توانند در این مسیر کمکمان کنند.

برای خلاق‌تر شدن چه کار کنیم؟

خلاقیت همچون پرنده ای است که دو بال دارد. یک بال شامل بینش و خودباوری است و بال دیگر ابزارها و روش ها هستند.

1. تقویت بینش و خودباوری در خلاقیت

پژوهش‌های بسیاری پیرامون مقوله خلاقیت نشان می‌دهد ریشه‌های این پدیده به سال‌های ابتدایی زندگی‌مان بر می‌گردد. متاسفانه این قوای پایه و ذاتی ما (خلاقیت) به واسطه آموزش های غیر استاندارد دوران مدرسه و دانشگاه و فشارهای اجتماع، به مرور تحلیل می‌رود و این عضله رفته رفته فلج می‌شود و از کار می‌افتد. شاید با خودتان فکر کنید آیا در انتهای این تونل تاریک، نوری وجود دارد؟ خوشبختانه پاسخ این سوال مثبت است. اما طبیعی است نقصانی که در طول سال‌ها در ما ایجاد شده، یک شبه و به راحتی قابل بازگشت نباشد. نمی‌توان انتظار داشت پرنده‌ای که سال‌ها بال و پرش بسته بوده و یا فضای کافی برای پرواز نداشته است، به یکباره اوج بگیرد.

در کتاب خودباوری در خلاقیت یاد می‌گیریم که چطور می‌توانیم خلاقیت از دست‌رفته‌مان را باز یابیم.

 

2. ابزارها و روش‌های خلاقیت

شما خلاقیت را چطور تعریف می‌کنید؟ خلاقیت از آن جنس مفاهیمی است که به راحتی نمی‌توان تعریفش کرد. اما نکته جالبش اینجاست که همه ما با خوبی با خلاقیت آشنا هستیم و به راحتی متوجه می‌شویم که آیا کاری خلاقانه انجام شده یا خیر. ولی دقیقا نمی‌دانیم که این افراد چطور به این راه‌حل‎‌های خلاقانه می‌رسند و از چه روش‌هایی استفاده می‌کنند

هر یک از ما روزانه با مسائل بزرگ و کوچکی مواجه می‌شویم که مجبوریم آخرسر آنها را به شکلی حل کنیم. از آنجا که هر مسئله راه و روش خاص را می‌طلبد پیشنهاد می‌کنیم برای حل خلاقانه این مسائل از جعبه ابزاری که در کتاب تفکر طراحی در کسب و کار ارائه می‌شود استفاده کنید.